Hoved > Produkter

Hva spiser en hare i naturen?

Zaitseobraznye - representanter for ordren av plasentalpattedyr. Dyr har en placenta, takket være den unge er født ganske utviklet, sterk. Hunnene spiser avkom med melk.

Kort beskrivelse av harer

En særegen egenskap er ørene - lange, rørformede, ikke i forhold til kroppen. Fordelen med ørene er at de hjelper dyrene til å overleve i de farlige forholdene i den ville naturen.

Strukturen i fordøyelseskanalen

Dyret strømmer på planter, røtter, trærbark. De spiser tung mat, derfor har naturen gitt dyret et stort cecum, stadig voksende tenner. Det er ingen hjørnetenner, det er tomt mellom snittene og molarene, kalt diastema. Høyre og venstre rad av molarer er forbundet med en tynn bro som danner en solid beinhimmel. Dyrets overkjeven har 2 snekker: Stor foran, liten med små snitt bak. Tennene vokser stadig for å male skjærene, dyret er tvunget til å knuse.

Magen består av 2 avdelinger som er ansvarlige for visse funksjoner:

  • fundal - gjæring av mat;
  • pylorisk - splitting mat.

Hvor bor harer

Harer lever overalt: i tundra, taiga, steppe. Av natur er de loners. Lead nattlig. På jakt etter mat går dyr ut i mørket slik at skumringen skjuler dem fra naturlige fiender. Fortified, dyrene kommer hjem før soloppgang. Slik at ingen vil gjette om lairen, beistret seg bakover inn i det, etter å ha forvekslet sporene.

Lair er valgt nøye, omhyggelig. Det skal være varmt, beskyttet mot vinden. Dyr liker ikke fuktighet, støy. Dyr graver ikke hull, velg et klart sted: en busk, agerbar land, høyt gress. På grunn av fargen kan dyret ikke ses.

De er sofa poteter, ikke endre habitat. Hvis folk eller dyr tvinger ham til å bryte fra sine hjem, går ikke dyret langt. Maksimal avstand fra bostedsstedet - 2-3 km, når faren passerer, kommer dyret hjem igjen.

Ved starten av kaldt vær, kommer hare som lever på høyere høyder ned til lavlandet for å vente vinteren.

Det bør bemerkes renslighet av dyr. De setter seg ofte og gir renslighet: kammet, slikket ull.

Hva spiser en hare

Harer er plantelevende. Dietten av dyrene varierer, avhengig av sesongen og regionen der dyret lever. På våren spiser dyret unge skudd.

Hva spiser haren om vinteren

Vintertid er en vanskelig tid for ville dyr. I kaldt vær graver dyr snø, leter etter tørt gress. De kan bli funnet på vinterfeltene, hvor de spiser opp, etter høst, spikelets og røtter. Dyr gnave bark av trær, busker i skogen. Dette gir mye trøbbel til gartnere, fordi harer ødelegger verdifulle varianter av frukttrær.

Om sommeren

Sommerdiet er bredt. Dyr spiser planter, vokser aktivt. Foretrekker den øvre delen av gresset: blader, blomster. De spiser løvetann, pikaner, skum, jordbær, blåbær.

Mens du spiser, spretter dyrene opp for å vurdere miljøet. Hvis dyret har merket eller følt fare, begynner det å høyt trykke på føttene på bakken. Knock - advarsel om fare.

Reproduksjon og levetid

Tapping med poter brukes av kvinner i parringsperioden - de lokker menn som bor i nærheten. Hanner bør i en kamp for å avsløre en verdig kandidat for pote og hjerte av en lang eared skjønnhet. Tvangsperioden er lang: den starter fra januar, slutter i august-september.

Den kvinnelige bjørn avkom i ca 2 måneder, ca 43 dager. I et kull bringer hare 1-9 unger. Om vinteren er 1-4 hare født, om sommeren øker antallet. Harene er født helt dekket med ull, med åpne øyne. Nyfødte babyer lurer, forsiktig rist for å stimulere blodsirkulasjonen. Da skjuler moren dem i hullet, går og ser etter mat. I tre uker strømmer hare den unge med melk, så bytter de seg til uavhengig gressfôring. Hvis en sykepleier samochka møter andres harer, vil hun mate dem. Selv om moren døde, vil foreldreløse barn få nødvendig melk, de vil ikke dø av sult.

Siden tusenvis av harer ikke når seksuell modenhet og dør fra kløerne og tennene til rovdyr, har dyrene naturlig fruktbarhet. En sjelden egenhet er spesiell for dyr - superfitasjon - kvinnen kan være gravid med avkom på ulike stadier av utvikling. Personer når seksuell utvikling med 6 måneder. Under paringsperioden produserer hunnen lyder som ligner menneskelig mutter.

Utad er det umulig å skille en hare fra en hare. Ved undersøkelse av kjønnsorganene kan det bemerkes at buk og brystvorter er synlige hos kvinner.

I naturen lever harer 7-8 år

arter

Totalt er 32 raser av harer kjent, men forskere insisterer på innlemmelse av harer og kaniner, hvorav det er ca. 45 arter.

Hvit hare

Dette er et ganske stort dyr som veier omtrent 1,5-5 kg. Dyrets ører kan være opptil 10 cm lange. Den korte lille halen er alltid snøhvit, størrelsene varierer fra 5 til 10 cm. Den hvite hestens poter er brede og tykke, noe som hjelper ham å hoppe over dyp, løs snø.

Fargen på haren om sommeren avhenger av området: fra grått med røde striper til mørkegrå. Dyrets mage er hvit. Harer større og tyngre, men i farge er ikke forskjellig. Om vinteren setter haren på en snøhvit pels, for hvilken han fikk navnet.

Hvit hare kan bli funnet selv i Argentina. I Russland lever det overalt, er et gjenstand for jakt, fordi hare kjøtt er kjent for sin ømhet.

Brown hare

Dyret veier omtrent 6-7 kg, fargen er mørkegrå med flekker, øynene er mørkebrune. Harenes ører er lange, kan nå 14 cm. Halen er langstrakt, lengden er ca. 8-14 cm. Siden denne arten lever på steder med en liten mengde snø, er dens poter smale og tette. Beesten foretrekker steppe.

Rusack ble introdusert til Australia, der det ble en nasjonal katastrofe. Ukontrollert reproduksjon førte til død av den lokale faunaen, tapet av et stort antall avlinger. Læren er utført forskning som tar sikte på å eliminere dyret fra Australias territorium.

Tolai hare

Desert dyr vant til å leve i en varm habitat. Størrelsen på dyret er liten. Vekt - 1,5-3 kg. Benene er lange, smale. Avviker i lange ører, hale. Pelsen er grå med en gulaktig eller brun haze. Mørke, lyse farger veksler, haren ser motley. Halen på dyret er mørkt, men det er en karakteristisk funksjon - på enden av en børste av hvitt, hardt hår.

Manchurian hare

Et miniatyr skjør dyr, veier opp til 3 kilo. Den har korte ører, hale. Frakken er variert, med et bånd av svart hår synlig i midten av ryggen. Noen ganger er det melanister - harer med svart frakkfarge.

Antilophare

I Russland, forekommer ikke. Habitat - Mexico, Arizona i USA. Dyrets ører når 20,5 cm og tjener ikke bare til hørsel. På grunn av det varme klimaet er ørene en slags varmeveksler, noe som bidrar til lavere kroppstemperatur.

Kinesisk hare

Et miniatyrdyr som veier opptil 2 kg, beboer hovedsakelig i Kina, Vietnam. Elsker åser, enger med lavt gress.

Krøllete hare

Den beboer Tibet, Kina. Dyret er lite, veier ca 2 kg. Fargepaletten er fra svart til skitten gul.

Utvalget av harer er fantastisk, men deres vaner er nesten identiske. Dyr tjener som et objekt for jakt på grunn av det ømte kjøttet, tykk pels. Ofte dør et fanget dyr av frykt, har et hjerteslag.

Hare som ernæring. Hva spiser en hare. Hare - Tolai

Hva en hare ser ut er kjent for hver person siden tidlig barndom. Kaniner - rattles henger i vuggerne, plysj hares er gitt til alle barn, uten unntak, sjokoladeharen - den ønskede delikatessen til et hvilket som helst barn. Tegneserier, bøker, sanger om harer, et replikert bilde av dyret, finnes stadig på logoer fra ulike selskaper.

Hvor kommer en slik popularitet fra? Svaret antyder seg selv er å se på den sjarmerende, lune skapningen med lange ører og en pomponhale. Men få mennesker lurer på hva folkets favoritter bor i naturen, hva har harer spiser, spesielt om vinteren, på slettene og skogene dekket av snøbrett? Et interessant spørsmål, og svaret ligger i langvarig livsstil.

Haren spiser gress.

Hva slags dyr er en hare?

Harer - representanter for harernes rekkefølge og harens familie. Interessant nok, til en tid ble harer rangert som en gruppe av gnagere, men ble skilt på grunn av en helt annen tannstruktur. I motsetning til gnagere (ekorn, mus, jerboer, hamstere), er harer ikke en, men to forsenninger i overkjeven, som ligger en etter en.

I tillegg tilfører plantefôr - hva harerne har på seg, ikke spesielt gnagere, noen av dem er helt kjøttetende, de fleste spiser insekter, fisk og fuglegg. Og harer er absolutte vegetarianere, dette er et tegn på en helt annen evolusjonær linje, som gjør at de kan betraktes som en selvstendig enhet.

Harer danner slekten med samme navn, som inkluderer om lag 32 dyrearter som lever på alle kontinenter, unntatt Antarktis og Australia. På Russlands territorium er det 4 arter av harer: den kjente hare og hvite haren, samt tolaiharen og den lite studerte, den mest hemmelige arten er den manchuriske haren. Disse dyrene har forskjellige biotoper og har utseende og vaner som er karakteristiske for arten.

Hva ser harer fra Russland ut?

Rusak er den største haren på landet vårt, størrelsen på voksne er fra 57 til 68 cm, og vekten kan nå 7 kg. Sommerpels av brune harer er brun, brun, gråaktig, rødaktig med godt merkede mørke pestrins og karakteristisk waviness, bare magen er hvit. Etter høstmolten blir hagene overgrodd med frodig vinterpels og blir litt lettere. I kosten av hare dominerte over bakken deler av planter.

Den hvite haren er litt dårligere enn haren i størrelse: harer vokser opp til 44-65 cm og veier fra 1,6 til 4,5 kg, ekstremt sjelden til 5,5 kg. I det hvite håret er ørene og halen merkbart kortere, og fargen varierer avhengig av sesong. Om sommeren er den rødhvite haren mørkegrå eller mørkegrå med brune flekker, og når den er bleknet blir den snøhvit om høsten, kun ørene er svarte. I motsetning til haren, graver disse dyrene mer land og oftere spiser på pærer og rhizomer av planter.

Hare-tolai er en mindre kopi av en hare med de samme avlange ørene og en relativt lang hale. Lengden på en voksen tolyas kropp er 39-55 cm, og dyret veier ikke mer enn 1,5-2,8 kg. Fargen på pelsjakken er den samme som for lyse russere, men uten waviness og lyser også om vinteren. Men dietten på Tolya er veldig lik den ernæringen til den hvite haren.

Den manchuriske haren er så liten som en tolai, men med ører som en kort hvit hare og hale. I motsetning til slektninger er manchuhårens ull tøff og ujevn og denne haren bærer en uniform av samme farge hele året. Baksiden og hodet på dyret er brunaktige med svarte flekker, sidene er lettere, magen er hvit og kinnene er dekket med lyse flekker. Et karakteristisk trekk ved arten er en stripe av mørk pels som går langs åsen.

I den sørlige befolkningen av manchuriske harer, er det melanistiske prøver, helt svart på toppen, snøhvit på bunnen med en blekgul hals. Det er interessant at blant harene av denne arten er fôr, er legumeanlegget Lespedeza, og dyreområdet går ikke utover territoriet for distribusjon av denne kulturen.


Haren spiser gress.

Hvor bor harer?

Rusak er et typisk steppedyr, utbredt i Eurasia og Nord-Afrika. I Russland er det funnet fra kysten av Ladoga-sjøen til Khabarovsk og Primorsky Krai. Disse dyrene foretrekker åpne områder - slettene, steppene og halvøken, og selv i skogene velger de kanter, aske og lette skoger.

Harene bor i tundra, skog og skogsstiger fra Skandinavia til Mongolia, Kina og Japan. På Russlands territorium finnes det nesten overalt, spesielt om sommeren, med en overflod av fôr. Dette er et typisk skogdyr, men den hvite skogen unngår tette skoger, men er vanlig i våtmarker med pil og reed senger, i busk tundra, på jakt etter et rikt fôrområde ofte på jordbruksmark, nær landsbyer og landsbyer.

Hare-tolai er en fantastisk skapning som ikke trenger skoger og felt. Favorittmiljøer av dyr er ørkener og semi-ørkener i Sentral-Asia. I Russland er Tolay-habitatet fragmentert spredt i tørre stepper og fjellområder i Sør-Sibirien fra Altaibjergene til den sørlige delen av Astrakhan-regionen. Hva har harer som velger et så rart utvalg spiser? Dyrene klemmer seg på sjeldent ungt gress, malurt, chemysh, tamarisk, grener av sandakacia, graver plantens knoller. I dietten av Tolay er ephemera nødvendigvis til stede, og interessant, grov saxaul skudd.

Den manchuriske hare er funnet i Fjernøsten av Russland, i kinesisk manchuria og i Nord-Korea. Disse dyrene elsker skoger med tett undervekst, hassel skoger, bjørkeskoger, våtmarker og ser sjelden ut i åpne områder. I tillegg til den nevnte lekedyret, spiser tofarget dyret med glede de grønne delene av all slags vegetasjon. Som alle slektninger avhenger kostholdet på den manchuriske haren sterkt på årstidspunktet.

Hva spiser harer om sommeren

Harer er forsvarsløse mot rovdyr og mennesker, derfor er de aktive i skumring og om natten, men i løpet av perioden blir de ofte lagt merke til i løpet av dagen. Harer er territoriale singler, deres individuelle tomter okkuperer et areal på opptil 50 hektar. I løpet av dagen sitter hare i bortgjemte steder: i buskene, tykt gress, tomme ræv- og badgergraver, og om natten går de på jakt etter mat.

Om sommeren har harer nok mat i sitt personlige territorium. Blant det som hares, kommer de mest varierte delene av grønne planter først. Belyak bruker gjerne gullrod og en sengstraw, fôring på musenærter og trillebølgen. Vitaminer og sporstoffer som er nødvendige for helse er hentet fra løvetann og kløver.

Klover og løvetann, alfalfa og colza, veldig nyttig cikoria, essensielle oljer som er rike på essensielle oljer, dominerer i sommerens kosthold. På jakt etter delikatesser besøker harer ofte dyrking av dyrkede planter, hvor de feirer på ulike gress, bokhvete og unge solsikker. Spesielt foretrukne kalebasser, men vil ikke gi opp grønnsaker.

Harer raser på en tid med rikelig fôr - fra mars til september. Disse dyrene er ekstremt fruktbare, og en kvinne kan produsere avkom 5 ganger per sesong, og opptil 9 kaniner kan være i en yngel. Med høst og frost begynner hare å aktivt spise blåbærspirer, horsetail, grave en spesiell delikatesse fra bakken - rentrøffel. I kostholdet er det fliser av unge trær og busker, og med froststart, bytter harer til fast mat.

Hvilke harer spiser om vinteren

Hvis sommerenes mat av harer er i utgangspunktet identisk, er vinterdiet av forskjellige arter merkbart forskjellig. Haren fortsetter å søke etter myk mat, grave opp det døde gresset under snøen, besøker grønnsakshagen på jakt etter kultiverte planter, og ekstrakter vinteravlinger på markene.

Når snøen blir tykk, er haren tvunget til å gå til bark og skudd av trær og busker. Spesielt foretrekker hassel, kost, eik og lønn. Mindre ofte gnager den barken av epler, pærer og willows.

De hvite liker ikke gressklipper, men de graver snø på jakt etter cedertreff og bær, spiser høy i haystacks. Den favoritt vintermat av haren er barken og kvistene av pil, lerk, bjørk og asp. En viktig rolle i dyrs overlevelse spilles av villrose, enebær, fuglkirsebærskudd, alder og hassel.

Kostholdet til den manchuriske haren ligner maten på den hvite haren, og dyrene gir særlig preferanse til asp og poppel. Hare-tolai, som haren, graver mye snø på jakt etter gresskledde planter, og fra solid mat spesielt respekt for Chemysh og tamarisk.

Fra sult dør harer ikke, og når som helst på året finner de nok mat. De lever i gjennomsnitt 10-12 år, harer har lang levetid og kan leve i 17 år. Men i naturen er harer forsvarsløse mot rovdyr og mennesker, så i beste fall bor de i ca 5 år. Bare på grunn av den sjeldne fecundity av alle 4 arter av harer som bor på territoriet til Russland er ganske mange, og tilstanden av deres befolkninger ikke forårsaker forskere frykter.

Harer er et av de vanligste dyrene i verden. Til tross for det faktum at de har en veldig verdifull pels, og derfor er et favorittobjekt for jakt, tillater ikke hare fruktbarhet denne befolkningen å forsvinne.

Totalt i verden er det 30 arter av harer, hver av dem er preget av sine vaner og ytre egenskaper. La oss snakke i dag om en av dem - hare hvite hare.

Hvit hare Beskrivelse hare

Så hvorfor den hvite? Om vinteren endrer denne underarten av haren sin farge fra grå (noen ganger gråaktig rød) til snøhvit. Bare på ørene kan det være svarte flekker.

Hareens vekt varierer fra 1,6 kg til 4,5 kg, lengden varierer fra 40 til 65 cm. Dyret har en pen hale av avrundet form, lengden som knapt når 7 cm, og elegante ører med en lengde fra 8 til 10 cm. Arten er alltid bred, føttene og fingrene, som er dekket med et tykt lag.

Moltperioden for harer av denne arten kommer på vår og høst - 2 ganger i året. I de områder hvor snøen faller i små mengder, endrer ikke de hvite fargen.

Kvinner er oftest noe større enn menn.

habitat

Så hvor bor denne snøhvit kjekk? Denne arten er mest distribuert i nordlige breddgrader - Nord-Amerika, Skandinavia, Norge, Sverige. I Russland kan hvitt hår finnes i Sibir, Kamchatka og Sakhalin, i Ukraina - i Chernihiv, Zhytomyr og Sumy-regionene.

De hvite foretrekker å bo på steder hvor maten er rikelig for dem uansett årstid. Ofte kan disse skjønnhetene finnes på kantene av blandede og lövende skoger, i buskerhøyder, i siv nær vannkropp, i høy steppe gress. Haren prøver å bosette seg der det mangler rovdyr.

mat

Hva spise harer? Hvite dyr tilhører kategorien herbivorer:

  • Om sommeren liker disse langrevne menneskene å spise slike urteplanter som kløver, gress, løvetannsløv og blomster, karasj, goldenrod og mange andre medisinske planter som vokser i deres habitat.
  • På høsten matrer harer på små grener av busker.
  • Om vinteren føles disse skjønnhetene på barken av trær, som asp, bjørk, pil, etc. De kan få tørt gress og cederkegler fra under snøen. Noen ganger spiser de tørre bær som forblir på buskene. Og også kan spise rowan, wild rose, enebær og alder. Hvis det er frukthager i nærheten av hestens habitat, så kan det bli funnet en hare som gnister barken av frukttrær.
  • På våren går dette fluffete gresset tilbake til gresskledde planter og unge skudd av trær og busker.

Det har vært uvanlige tilfeller - gourmet hvite harer funnet, gravd opp og spiste trøffel sopp.

Livsstil

Hva er hareadferd? De har den høyeste toppen av aktiviteten på kvelden og i gryningen.

Om vinteren har hvite harer et lite hull i snøen, der det gjemmer seg under dårlig vær eller i dagtid. Om sommeren lager ikke hvite hus vanligvis slike lyster, men bosetter seg i et bortgjemt sted bare ved å ta gress.

Fra deres tilflugtssted til fôringsstedet beveger de hvite harene seg hovedsakelig langs samme rute. Dette blir spesielt merkbart om vinteren - de trample stier så godt at selv en person kan fritt gå langs dem.

På jakt etter mat kan denne lange ørene bevege seg over svært lange avstander - opp til 10 kilometer i en natt. Men hvis den lange ørkenen har nok mat, så kan den samme natt passere bare en kilometer.

Haren har svært dårlig utviklet syn og lukt, men han har et utmerket øre. Evnen til å bevege seg veldig raskt er det eneste beskyttelsesmiddelet i tilfelle fare.

reproduksjon

Ørnen, som alle hans lange eared brødre, er et veldig produktivt dyr. Parningen ses vanligvis på vår- og sommermånedene. Hos kvinner er toårene fra 2 til 7 år. Graviditet varer fra 47 til 55 dager, kort etter fødselen parrer haren igjen. På en sesong kan hunpen avle 2 til 4 brød, avhengig av alder og ernæring. Okoth skjer i et bortgjemt sted på jordens overflate. De første kaninene er født i april-mai, den andre i juni-juli, den tredje i august-september. Sjelden oppstår de første babyene i mars, og sist i november, men slike lover dør vanligvis.

For ett søppel i gjennomsnitt er 5-7 harer født, men det kommer også til 11. Barn er født dekket av tykk pels, i stand til å se, i motsetning til mange andre dyr, og i stand til uavhengig bevegelse. Vekten av nyfødte er kun 100-130 g.

For de første 8 dagene matretter harene utelukkende på sin mors melk, og deretter begynner å smake på gresset. Siden kaninmælk er veldig fett og næringsrik, spiser ikke babyer mer enn en gang om dagen. Etter 15 dager flytter ungene allerede bort fra moren og leder et selvstendig liv. Hvitt hår når puberteten i en alder av ti måneder.

Livet på denne haren er 17 år, men dessverre lever de fleste ikke engang til 5 år - rovdyr, poaching og infeksjoner skyldes.

Antall

Antallet av harer, så vel som hans stipendiater, varierer fra år til år.

Vakt av denne typen

  • Den hvite haren er oppført i Den røde boken i Ukraina som en truet art.
  • Inkludert i den røde listen over det internasjonale konserveringsfellesskapet.
  • Det er beskyttet av Bern-konvensjonen.

Harer velger å bo i åpen terreng, uten tett vegetasjon, noe som er viktig for deres hurtige bevegelse i tilfelle fare. Disse er stepper, skogkanter med busker og enggress, det vil si slike steder der det er gode fôrforhold for å leve. Harer har det bra i armholene i elver, innsjøer, ulike kanaler. Her er de tiltrukket av overflod av friske og saftige greener, som er bevart selv i tøffe tider. Harer kan ofte bli funnet på steder hvor avlinger vokser.

Juicy gress, frokostblandinger, bælgplanter - favorittmat for harer i sommer og vår. De bor ofte i nærheten av kulturelle avlinger, inkludert kålfelt, gulrøtter. Harer, som regel, blir spist av topper, men grunne røtter kan også bli gravd ut. Tettere til høst kan harer spise sopp, inkludert jordbær. Ikke gi opp og ganske hard hestebane vokser i nærheten av elver i skogen.

Vintermeny

Om vinteren går hare ikke sulten. De forandrer seg litt av sine habitater, prøver å holde seg nær de voksende stedene med busker og unge trær. Haren graver opp grunne røtter av planter og busker, og finner også siste års gres, som har lite næringsverdi til det. Derfor om vinteren blir hovens hovedmat barken av trær og sideskudd, som den kan spise takket være de meget skarpe tennene. Dyr som bor i Midt-Russland foretrekker pilbark, hassel,. I områder i Sibir kan haren fôre på ung lærke.

Bønder lider ofte av denne kjærligheten til harer til unge trær; frukttrær er alvorlig skadet, og skog og unge plantasjer lider også.

Vår-vitaminer for harer

Redusert næringsverdi av mat på kaniner om vinteren kompenseres av ferskt gress, på jakt etter som de aktivt beveger seg tidlig på våren. På grunn av at det første unge gresset vokser opp i små øyer, samler harer dusinvis rundt grønnfoder, og utsetter seg for faren for å bli fanget sulten eller jegere.

Ernæringsfunksjoner

Harene har ingen fangs, men på den annen side, snittet, som slites ut veldig raskt, vokser kontinuerlig gjennom dyrets liv.

Interessant arrangert fordøyelsessystem harer. Et spesielt kompleks som bryter ned fiber i fordøyelseskanalen i harene er konsentrert i endetarmen. På grunn av dette er deres kull rik på næringsstoffer. Derfor spiser harer noen ganger sitt eget ekskrement, rik på proteiner og aminosyrer. Dette er spesielt karakteristisk for

Og visste du at harer lever overalt i naturen. Du vil ikke møte dem bare i Antarktis og Australia. Til sammen skiller de seg med rundt 30 arter, men i Russland er bare hare-stempel, manchurian, hvithare og hare vanlige. De to siste artene - de mest berømte harene i naturen til vårt land.

Hvordan ser haren ut

Hvithare er et stort pattedyr som når en lengde på 74 cm, vekt - opp til 5 kg. Karakteristiske trekk er lange ører, kort fluffy hale. Pote brede, bak langt lenger enn fronten. Takket være dette går haren rask og hopper veldig bra.

Men her er det lett for ham å løpe oppoverbakke, men det er vanskelig å komme ned - lange bein er i veien. Og han må rulle ned fra fjellhodet over hælene.

Om vinteren er kappen tykk, ren hvit, kun øre duskene er malt svart. Shed om vår og høst, om sommeren er fargene på kappen skjult - grå kaster litt brun og rød.

Harehare ser veldig ut som en hare, kun kroppsvekten kan nå 7 kg. Hans ører og hale er mye lengre enn hans medmenneske. Sommerfarging er nesten det samme som i en hvit hare, om vinteren blir den bare litt lettere.

De er forskjellige og habitat. Rusak foretrekker åpne områder, og den hvite skogen liker skogsdykk, selv om den på våren også føder på det første gresset også på enger og marker.

Hvorfor haren kalles skrå

Hvis du ser rett på haren, er øynene store, fløyelsete mørke i fargen og ikke i det hele tatt skrå. De ligger bare litt nærmere sidene av hodet.

I tillegg er nakke musklene ikke mobile, det kan ikke slå den. Og når haren går veldig fort, må han klippe øynene for å se forfølgerne.

Har harer grave sine burrows?

Haren har ikke eget hus. Om vinteren bruker han natten i dyp snø. Frakken er så varm at han ikke er redd for frost, og på en hvit snøduk er det vanskelig å legge merke til både jegeren og reven.

Om sommeren sover han i et hull under en busk eller skjuler seg under røttene til et stort tre, slått ut av stormen, og løper hele dagen lang og leter etter mat.

Også under en busk i en liten grop, vokser en hare ung. Harer er veldig flinke, avkom kan være opptil 11 harer, og dette skjer 2-3 ganger i året. Foreldrene bryr seg ikke om harer. Hanner kjemper brutalt i paringsesongen, slår hverandre med sine fremre poter, og, etter å ha oppnådd kvinnens plassering, forsvinner.

Haren selv er også med nyfødte bare 4-5 dager, og går deretter av på jakt etter mat. Harer fra fødselen er dekket av hår, de beveger seg godt, men foretrekker å sitte stille i fossa.

Moren fer til dem bare av og til, en helt fremmed hare kan komme i gang. Gi rik, næringsrik melk og løp bort igjen.

Voksne harer spiser på saftige friske urter, søte røtter om sommeren, plukker opp og smaker grønnsaker i grønnsakshager. Til tross for all forsiktighet, hvis de ikke er drevet, kan de gjøre det systematisk og usikkert, og miste all frykt.

Om vinteren biter de bark av forskjellige trær, ofte aspens. I hagene de ødelegger barken av unge epletrær, finner hestestabler satt av folk for husdyr. På markene raser de snø og spiser vinterhvete.

Dyrene er forsvarsløse foran mange rovdyr. Eagles, hawks, ugler, rever - alle er ikke skarpe å spise hare. Folk jakter harer på grunn av deres lune skinn, kjøtt blir spist.

Bare de hurtige beina sparer haren - den kan nå hastigheter på opptil 80 km / t. Kjører vekk fra forfølgerne, hare dodges, forvirrer hans spor, passerer dem to ganger og tre ganger. Samtidig spretter hopp til siden. Og hunden eller ræven er tapt, byttet sprang fremover eller tilbake. Han vet hvordan han skal skjule seg hvor som helst, i flommen hopper han lett fra isflommen til isflommen.

Harer kan bare eksistere under naturlige forhold. Derfor, når det gjelder mat, har de mye vanskeligere enn de samme innenlandske kaniner. Hva harer spiser avhenger av hvilken mat som er tilgjengelig for dem denne sesongen. Og denne fôret er utelukkende av vegetabilsk opprinnelse.

Hestenes kosthold om sommeren og høsten

I den varme perioden har dyr muligheten til å spise mange saftige greener. Favoritt hare delikatesser - kløver, yarrow, bedstraw, løvetann, skinn og andre urter. Tiltrekk dyr og bærplanter, og både deres stilker og blader, og fruktene selv. Og hvis haren finner mos, vil den ikke nekte fra slik mat.

Trær og busker er også en kilde til verdifull mat for harer. Om sommeren dyrer dyrene på sine nedre blader og næringsrike skudd. Unge trær blir spist hele. I dette henseende ser haren ofte ut som et skadedyr i øynene til mennesker, siden rotte plantene ofte blir de nevnte trærne.

I tillegg til å spise jordbaserte plantedeler, kan dyret finne mat i jordlaget, i form av forskjellige røtter. Og noen ganger, under bakken, klarer haren å finne trøfler - sopp med kjøttfulle og duftende fruktlegemer, som han også er ivrig støttet av.

I løpet av oppdrettsperioden har en hare, som har vært i et potetfelt, gravet og spis knollene av planter. Fruktene fra andre avlinger går heller ikke ubemerket av det lange ørret, som besøkte jordbruksmark på slutten av sommeren eller høsten.

Samtidig blir modne alderkegler og rowan og vilde rosenbær velsmakende mat til dyret. Forresten er haren kjent som en frøforhandler. De tjener som mat til dyret, men ikke alle fordøyes i magen.

Som høsten fortsetter, vises mer og mer grov mat i hareens diett. Nå erstatter han friske greener med dødt gress, blanke grener av busker og trebark. Og denne innmatingen vil være den viktigste i lang tid.

Kostholdet på haren om vinteren og våren

Om et dyr vil overleve i frosttid, avhenger i noen grad av mengden nedbør. Under snødækslet er mange ting som har spist om vinteren skjult, og hvis dyrene ikke kommer til vegetasjonen, er de sultne og det er mye vanskeligere å motstå lave temperaturer. Alt dette fører ofte til dyrs død.

For å legge til rette for dets eksistens, beveger det ressursrike dyret med ekstrem kulde over nærmere bosetningene og på bakken, hvor snøen er mindre. Etter å ha lagt merke til en høstak, får haren muligheten til å ta en pause i det og få mye tørt gress.

Om vinteren finner dyrene i feltene overlevende spikelets av korn. Men det største flaks for harer vil være å angripe vinteravlinger. Hvis en hel del av dyrene besøker dette stedet, kan en betydelig del av folks arbeid bli bortkastet, mens harene vil bli fornøyd.

Frosne bær igjen på busker, samt frukt som faller om høsten, som haren forsiktig graver ut fra et lag med snø, redder dyr fra sult. Bark er nødvendigvis til stede i vinterdiet av disse dyrene. Haren velger oftest myke raser: bjørk, asp og andre.

På våren får dyrene endelig muligheten til å spise spire som gjør seg gjennom raskt smeltende snø. Knopper og fullt løvverk, friskt gress og unge skudd - det er mye nyttig og nærende vegetasjon i vårhudens diett.

Men man bør ikke bli overrasket over å se hvordan skytten sammen med den saftige maten griper jorda med små småstein - det var ikke lett om vinteren for dyret, og så fyller det sin utarmede organisme med næringsstoffer.

Hva spise harer i naturen?

Haren er et plantelevende pelsbærende pattedyr som tilhører rekkefølgen på harer og lever på nesten alle kontinenter. Disse representanter kan bli funnet selv i steppes og ørkener. Og selvfølgelig tilpasser hver art til forholdene der den eksisterer. Hvordan overlever de i naturen? Hva spiser harer av forskjellige raser hjemme og i deres naturlige habitat?

Hva spiser harer

Hva spiser harer

Harene har et variert kosthold, spesielt om sommeren, selv om alt avhenger av hvor dette ville dyret lever. Eared blir hovedsakelig spist med plantefôr - røttene og barken av trær, blader og stammer av planter, grønnsaker og frukt, de er glade for å spise unge skudd av busker. Om våren, når det er mangel på mineralsalter, kan jorda spises av haren og til og med steiner kan svelges.

Hovedsakelig anses haer som vegetarianere, men det er tilfeller da de spiste kjøttet av partridges fanget i jaktfeller.

Arter av harer

For oss er disse små, harmløse, fluffete dyr som lever i skogen, og når fare nærmer seg, er de raskt skjult for visning.

Siden februar begynner harene å oppstå avkom. Så snart dyret ble født, mater moren den lille kaninen og løper bort fra hullet for ikke å tiltrekke seg rovdyr med lukten. Etter et par dager vender hun tilbake, feeder de sultne avkomene igjen og løper bort. Denne tykke melk er nok for babyer i flere timer. En uke senere ser haren ut tenner.

Pre-hare foret gres i mink, som harer og begynner å spise etter ca 10 dager. Om en måned trenger de unge avkomene ikke lenger sin mor og begynner å leve selvstendig.

I Russland finner du 4 typer harer:

I naturen regnes kun 32 arter etter en versjon, ifølge vitenskapelige tvister, etter å ha lagt til denne arten både kaniner og pika, 45 arter. La oss bli kjent med noen av dem.

Hare - hvit

Han bor i skogene i Russland, Sør-Amerika, Mongolia og i mange andre land. Om vinteren, for å være mindre merkbar i snøen, endres fargen til hvit, og bare på ørene er svart. Sommer jumper grå.

Hva spiser en hare i skogen? I sommerdiet er det vegetabilsk mat: urter, løvetann, frokostblandinger, fjellaske, blåbær, sopp. På markene spiser de eared kålene; i hagen kan dyrene til og med nippe løk og gulrøtter. På høsten fôrer hvite hare på buskens grener, og om vinteren er det vanskeligere å fôre i skogen, så de spiser bark av trær, som pil, asp og bjørk.

Selv eared av denne arten kan spise elg horn, droppet i skogen. Hvis det er mulig, graver de bær fra under snøen, mate på hø hentet fra haystacks nær landsbyene. På våren, når det kommer friskt gress på plenen, spiser hvite harer i flokker for å spise denne delikatessen.

Dette dyret er nattlig, så i løpet av dagen ligger det oftere, og om natten får det mat ved å kjøre lange avstander.

Hare - hare

La oss bli kjent med denne haren. Rusaks er store individer av brun farge med hår i forskjellige nyanser. De bor i Kasakhstan, Tyrkia, Iran.

Rusaki med jakt spiser frokostblandinger, cikorie, løvetann. Hvis haren kommer til å leve på jordbruksmarker, skader de avlingen ved å spise frukt, grønnsaker, meloner og kalebasser. I Australia, for eksempel, eres erklærte skadedyr som utgjør en alvorlig fare.

Om vinteren gnager hareharen barken av trær og busker. I motsetning til hare, den hvite haren, strømmer denne arten på barken av eik, lønn og kost, pawing frø av planter og frukt fra under snøen. På våren ødelegger de ofte røttene til busker, spise blader, unge skudd og plantestammer.

Hare - Tolai

Harer er ikke store, ben og ører er lengre enn andre personers. Representanten for denne arten lever i ørkener og i de russiske steppene, Usbekistan, Turkmenistan og Tadsjikistan.

Hva spise harer i naturen? Om vinteren beveger de seg nærmere bosetningene. På fjellene kommer de ned til dalene der det ikke er snøhvit. Hovedmaten er de grønne delene av planter. Om våren består dietten av røtter og knoller av gresskledde planter (de spiser også ung gress med glede).

Ephemera vokser i ørkenen - herbaceous årlige planter - en av delikatesser av harer. Om sommeren er mat korn og sedge, i høst, mais i markene, hvete og bygg. Om vinteren er det ingen god ernæring, så de er fornøyd med barken på trær og busker.

Manchurian hare

Det er fordelt i sør av Fjernøsten, i Amur-elven, i Kina, i den nordlige delen av den koreanske halvøya. Eksternt - nesten som en vill kanin, av liten lengde og veier opp til 2,5 kg. Bakbenene er korte, pelsen er stiv og bart, endrer ikke farge med endringen av sesongen.

Disse dyrene er de samme skogboerne som harehare. De spiser på busker og treaktige planter, bær og frukt. Om vinteren - bark og skudd av poppel og aspen.

Antilophare

På grunn av deres habitat i varme steder, som Arizona i USA, på grunn av for høye temperaturer, har harer svært lange og store ører. Dette bidrar ikke bare til bedre hørsel, men også til regulering av varmeoverføring.

På dagtid skjuler de seg fra den varme solen i buskene, men fra kveld til morgen leder de en aktiv livsstil. Spis mest kaktus, gress.

Kinesisk hare

Denne arter av harer finnes i åsene i Kina, bor i Vietnam og er også inkludert i den røde boken. Personer av liten størrelse, med kort, hard brun pels med en rekke nyanser, har svarte trekanter i ørens ender.

I kostholdet: løvfrukter, grener, skudd.

Krøllete hare

Dwells i Kina, India, varierer i små størrelser og veier ca 2 kg.

Det er hovedsakelig nattlig og mater hovedsakelig på gress og gresskledde planter.

Noen interessante fakta:

  • Dette dyret er veldig hardt. Den kan nå hastigheter på opptil 50 km / t, og overvinne store avstander på en dag.
  • Gjennom lange ører forlater varmen kroppen, og sparer dermed dyret mot overoppheting av kroppen. Under regnet presser haren ørene og det blir ikke vann som vil provosere dyrets sykdom.
  • Hunnene lever i ca 9 år, menn - 5. Hjemme, med god og omsorg, kan de leve til 13 år, men i naturen dør ofte fra rovdyrens kløfter før de når voksenalderen.
  • På grunn av den hyppige spising av barken, tenner de seg, men nye vokser for å erstatte dem.
  • Selv flyrende rovdyr løper haren aldri inn i utlandet.

Under naturlige forhold får dyrene seg sin egen mat, men hva skal de gjøre med haren som dukket opp i huset ditt? Selvfølgelig, for å håndtere hva harer spiser?

Fôring hjemme

Det er verdt å vite at å spise harer, spesielt hjemme, er vanskelig å bringe nærmere det naturlige. Faktum er at hare melk har ingen analoger. Kulmælk og spedbarnsformel har ikke så mye fettinnhold som hare. Noen bønder fôrer haren kummelk med egg eller krem, men så øker sannsynligheten for eared død. Ikke bruk kondensert melk på grunn av høyt sukkerinnhold.

Eared trenger å mate minst 2 ganger om dagen i små porsjoner på 5-10 ml om gangen.

Bare den månedlige haren begynner å spise uavhengig. Unge harer spiser godt friskt gress, grønnsaker og frukt, som gulrøtter, treblad, bær. Fra den andre måneden kan du gå inn i ferdigmat, men ikke tidligere, siden de blir assimilert verre og bringer ubehag til dyret. Om vinteren kan du fylle opp på tørket gress høstet om sommeren.

Holde og ta vare på en hare hjemme

Under naturlige forhold overtar en hare en svært lang avstand. Derfor er kjæledyr, bortsett fra små, bedre holdt i en friluftsleilighet eller i aviarier, hvor den er romslig og ikke i bur. Men det må huskes at de forlater avføringen deres overalt, og du må rydde opp søppel etter dem.

Unge kaniner trenger varme, de må gjøre en magemassasje og en bomullsull fuktet med varmt vann, tørke under halen.

Hvor mange du ikke ville prøve å elske kjæledyr, ikke glem at disse er ville dyr, og du må maksimere innholdet til det naturlige. Nå har du en ide om hvordan dietten er valgt av haren og i hvilke forhold som skal inneholde den.

Hva spiser harer

Hva en hare ser ut er kjent for hver person siden tidlig barndom. Kaniner - rattles henger i vuggerne, plysj hares er gitt til alle barn, uten unntak, sjokoladeharen - den ønskede delikatessen til et hvilket som helst barn. Tegneserier, bøker, sanger om harer, et replikert bilde av dyret, finnes stadig på logoer fra ulike selskaper.

Hvor kommer en slik popularitet fra? Svaret antyder seg selv er å se på den sjarmerende, lune skapningen med lange ører og en pomponhale. Men få mennesker lurer på hva folkets favoritter bor i naturen, hva har harer spiser, spesielt om vinteren, på slettene og skogene dekket av snøbrett? Et interessant spørsmål, og svaret ligger i langvarig livsstil.

Haren spiser gress.

Hva slags dyr er en hare?

Harer - representanter for harernes rekkefølge og harens familie. Interessant nok, til en tid ble harer rangert som en gruppe av gnagere, men ble skilt på grunn av en helt annen tannstruktur. I motsetning til gnagere (ekorn, mus, jerboer, hamstere), er harer ikke en, men to forsenninger i overkjeven, som ligger en etter en.

I tillegg tilfører plantefôr - hva harerne har på seg, ikke spesielt gnagere, noen av dem er helt kjøttetende, de fleste spiser insekter, fisk og fuglegg. Og harer er absolutte vegetarianere, dette er et tegn på en helt annen evolusjonær linje, som gjør at de kan betraktes som en selvstendig enhet.

Harer danner slekten med samme navn, som inkluderer om lag 32 dyrearter som lever på alle kontinenter, unntatt Antarktis og Australia. På Russlands territorium er det 4 arter av harer: den kjente hare og hvite haren, samt tolaiharen og den lite studerte, den mest hemmelige arten er den manchuriske haren. Disse dyrene har forskjellige biotoper og har utseende og vaner som er karakteristiske for arten.

Hva ser harer fra Russland ut?

Rusak er den største haren på landet vårt, størrelsen på voksne er fra 57 til 68 cm, og vekten kan nå 7 kg. Sommerpels av brune harer er brun, brun, gråaktig, rødaktig med godt merkede mørke pestrins og karakteristisk waviness, bare magen er hvit. Etter høstmolten blir hagene overgrodd med frodig vinterpels og blir litt lettere. I kosten av hare dominerte over bakken deler av planter.

Den hvite haren er litt dårligere enn haren i størrelse: harer vokser opp til 44-65 cm og veier fra 1,6 til 4,5 kg, ekstremt sjelden til 5,5 kg. I det hvite håret er ørene og halen merkbart kortere, og fargen varierer avhengig av sesong. Om sommeren er den rødhvite haren mørkegrå eller mørkegrå med brune flekker, og når den er bleknet blir den snøhvit om høsten, kun ørene er svarte. I motsetning til haren, graver disse dyrene mer land og oftere spiser på pærer og rhizomer av planter.

Hare-tolai er en mindre kopi av en hare med de samme avlange ørene og en relativt lang hale. Lengden på en voksen tolyas kropp er 39-55 cm, og dyret veier ikke mer enn 1,5-2,8 kg. Fargen på pelsjakken er den samme som for lyse russere, men uten waviness og lyser også om vinteren. Men dietten på Tolya er veldig lik den ernæringen til den hvite haren.

Den manchuriske haren er så liten som en tolai, men med ører som en kort hvit hare og hale. I motsetning til slektninger er manchuhårens ull tøff og ujevn og denne haren bærer en uniform av samme farge hele året. Baksiden og hodet på dyret er brunaktige med svarte flekker, sidene er lettere, magen er hvit og kinnene er dekket med lyse flekker. Et karakteristisk trekk ved arten er en stripe av mørk pels som går langs åsen.

I den sørlige befolkningen av manchuriske harer, er det melanistiske prøver, helt svart på toppen, snøhvit på bunnen med en blekgul hals. Det er interessant at blant harene av denne arten er fôr, er legumeanlegget Lespedeza, og dyreområdet går ikke utover territoriet for distribusjon av denne kulturen.

Haren spiser gress.

Hvor bor harer?

Rusak er et typisk steppedyr, utbredt i Eurasia og Nord-Afrika. I Russland er det funnet fra kysten av Ladoga-sjøen til Khabarovsk og Primorsky Krai. Disse dyrene foretrekker åpne områder - slettene, steppene og halvøken, og selv i skogene velger de kanter, aske og lette skoger.

Harene bor i tundra, skog og skogsstiger fra Skandinavia til Mongolia, Kina og Japan. På Russlands territorium finnes det nesten overalt, spesielt om sommeren, med en overflod av fôr. Dette er et typisk skogdyr, men den hvite skogen unngår tette skoger, men er vanlig i våtmarker med pil og reed senger, i busk tundra, på jakt etter et rikt fôrområde ofte på jordbruksmark, nær landsbyer og landsbyer.

Hare-tolai er en fantastisk skapning som ikke trenger skoger og felt. Favorittmiljøer av dyr er ørkener og semi-ørkener i Sentral-Asia. I Russland er Tolay-habitatet fragmentert spredt i tørre stepper og fjellområder i Sør-Sibirien fra Altaibjergene til den sørlige delen av Astrakhan-regionen. Hva har harer som velger et så rart utvalg spiser? Dyrene klemmer seg på sjeldent ungt gress, malurt, chemysh, tamarisk, grener av sandakacia, graver plantens knoller. I dietten av Tolai er ephemera nødvendigvis til stede, og interessant, grove skudd av saxaul.

Den manchuriske hare er funnet i Fjernøsten av Russland, i kinesisk manchuria og i Nord-Korea. Disse dyrene elsker skoger med tett undervekst, hassel skoger, bjørkeskoger, våtmarker og ser sjelden ut i åpne områder. I tillegg til den nevnte lekedyret, spiser tofarget dyret med glede de grønne delene av all slags vegetasjon. Som alle slektninger avhenger kostholdet på den manchuriske haren sterkt på årstidspunktet.

Hva spiser harer om sommeren

Harer er forsvarsløse mot rovdyr og mennesker, derfor er de aktive i skumring og om natten, men i løpet av perioden blir de ofte lagt merke til i løpet av dagen. Harer er territoriale singler, deres individuelle tomter okkuperer et areal på opptil 50 hektar. I løpet av dagen sitter hare i bortgjemte steder: i buskene, tykt gress, tomme ræv- og badgergraver, og om natten går de på jakt etter mat.

Om sommeren har harer nok mat i sitt personlige territorium. Blant det som hares, kommer de mest varierte delene av grønne planter først. Belyak bruker gjerne gullrod og en sengstraw, fôring på musenærter og trillebølgen. Vitaminer og sporstoffer som er nødvendige for helse er hentet fra løvetann og kløver.

Klover og løvetann, alfalfa og colza, veldig nyttig cikoria, essensielle oljer som er rike på essensielle oljer, dominerer i sommerens kosthold. På jakt etter delikatesser besøker harer ofte dyrking av dyrkede planter, hvor de feirer på ulike gress, bokhvete og unge solsikker. Spesielt foretrukne kalebasser, men vil ikke gi opp grønnsaker.

Harer raser på en tid med rikelig fôr - fra mars til september. Disse dyrene er ekstremt fruktbare, og en kvinne kan produsere avkom 5 ganger per sesong, og opptil 9 kaniner kan være i en yngel. Med høst og frost begynner hare å aktivt spise blåbærspirer, horsetail, grave en spesiell delikatesse fra bakken - rentrøffel. I kostholdet er det fliser av unge trær og busker, og med froststart, bytter harer til fast mat.

Hvilke harer spiser om vinteren

Hvis sommerenes mat av harer er i utgangspunktet identisk, er vinterdiet av forskjellige arter merkbart forskjellig. Haren fortsetter å søke etter myk mat, grave opp det døde gresset under snøen, besøker grønnsakshagen på jakt etter kultiverte planter, og ekstrakter vinteravlinger på markene.

Når snøen blir tykk, er haren tvunget til å gå til bark og skudd av trær og busker. Spesielt foretrekker hassel, kost, eik og lønn. Mindre ofte gnager den barken av epler, pærer og willows.

De hvite liker ikke gressklipper, men de graver snø på jakt etter cedertreff og bær, spiser høy i haystacks. Den favoritt vintermat av haren er barken og kvistene av pil, lerk, bjørk og asp. En viktig rolle i dyrs overlevelse spilles av villrose, enebær, fuglkirsebærskudd, alder og hassel.

Kostholdet til den manchuriske haren ligner maten på den hvite haren, og dyrene gir særlig preferanse til asp og poppel. Hare-tolai, som haren, graver mye snø på jakt etter gresskledde planter, og fra solid mat spesielt respekt for Chemysh og tamarisk.

Fra sult dør harer ikke, og når som helst på året finner de nok mat. De lever i gjennomsnitt 10-12 år, harer har lang levetid og kan leve i 17 år. Men i naturen er harer forsvarsløse mot rovdyr og mennesker, så i beste fall bor de i ca 5 år. Bare på grunn av den sjeldne fecundity av alle 4 arter av harer som bor på territoriet til Russland er ganske mange, og tilstanden av deres befolkninger ikke forårsaker forskere frykter.

Hva spiser harer

Skrevet av admin den 03.09.2014

Og nå er det kanskje på tide å henvende seg til energiprinsippet om harefysiologien - magen. Det er også nødvendig å gjøre det fordi magen har funksjonene i en duk. Men først, noen ord om hva som går inn - om vegetarmenyen. I den hvite haren og hare smaker er like, men forskjellige.

På sommernetter er hvite harer med spesiell glede, ikke gulrøtter eller kål, som eventyr og tegneserier tilskrevet dem, men bluegrass, løvetann, yarrow, havre eller kløver. (Forresten er klaver og alfalfa tilbys av haren.) Hvis det ikke er nok yummy, blir relikviehjerene tatt for nesler, hestesorrel, plantain, quinoa eller malurt. På høsten blir menyen grov - harene tar sin cue fra elks: de kutter unge willows, blåbær kvistar, graver inn til grønn aspenbark, og i Sibir - til ung lærke. Om vinteren faller grener av bjørk, eik, lønn, hassel og et stykke høi opp på en skogsvei inn i magen av en hvit hare. I tundra graver long-eared vegetarianere kuber, brosjyrer, og skudd av gress, sedges og bomullsgress fra under snøen; fra kjeglene av cedar elfin de, som ekorn, får deilig nuts.

Som du kan se, den tilhenger av skogen og tundraen, trenger ikke haren virkelig en mann. Rusack er en annen sak. Rural land og vinker ham. Han spiser poteter og agurker, meloner og erter, solsikke og jordisk artisjokk, men han legger vinter- og vårbrød fremfor alt. Men selv uten disse rettene har Rusak noe å spise. Ugress og anerkjente medisinske urter, som Devyasila og timian, er ved siden av hverandre i magen. Haren er veldig, veldig elsket av fjellklatreren, med en appetitt det spiser en cornflower og en søt kløver. Vanligvis spiser han en stilk, men spesiell geit er en spesiell ære - bladene går inn. Om sommeren svelger harver mange planter med alkaloider, men dette skader dem ikke. Om vinteren, med hjelp av snubnosen, leter de etter mat under et solidt lag snø. I mnogosnezhe, når ikke å rassolov, intermittent malurt og sofa gress. Åh, hvis alt endte med malurt, men sultens stryke hånd driver dyrene til barken av unge aprikoser, torner, akacias og epletrær. Hvis du er heldig nok til å komme over en stor snedækt høstack eller rug, har harene, uansett hva som skjer, bosatt seg i dem, noen ganger ikke stikker dem ut og nesen. Og varm og tilfredsstillende, og reven får ikke vind! Haystacks og avlinger av vinteravlinger for harer er vår gave.

Der stakken under poten ikke er tilgjengelig, i alvorlige frost er det nødvendig å grille inn i snøen. I tundraen, i snøen drives, gjør hvite hack noen ganger så lange hull at det ikke er mulig å drive dem ut. Skrik, banke, skyte - alt til ingen nytte. Snørik vinter har harer voldsom sult, og langvarig våren slange tillater ikke strammere "stramme beltet": en vei - mot lyset. Med en nedgang i kroppsvekten til harer bare 15%, er de ikke lenger leietakere. Sammenlign: Sviner smertefritt miste vekt med 50%.

Men harer er kanskje de mest økonomiske eaters på planeten. Til støtte for dette, citerer jeg et uttrykk fra artikkelen av E. I. Naumova, publisert i en anerkjent vitenskapelig publikasjon, Zoological Journal: "Den bakre tarmens bakre tarm, de mest spesialiserte coprophages blant pattedyr, er ikke bare et fermenteringsfat for fiberbehandling, men også et synteseapparat og forberedelse til bruk av proteinfôr.

Hva er bak dette skjult? Dette er hva. På den ene siden er bildet stygt, men på den andre - veldig, veldig rasjonelt. Uansett, harerene spiser lunsj to ganger. Det pleide å være at livet får dem til å svelge piller som faller fra under den stumpe halen for å redde svovel, vitaminer og andre biologisk aktive stoffer i kroppen. Men eksperter, nært engasjert i hare mage, begrunnet med rimelighet at en slik utrolig måte å levere vitaminer til noe - små dyr kan tilfredsstille seg med vitaminer enklere. Men protein vegetarisk meny er ikke rik. Derfor har harer og kaniner kjøpt fordøyelseskanaler tilpasset for fordøyelse av mat, hvilke fermenteringsprosesser beriket med mikroflora. Med andre ord feirer haren seg selv - får fra under halen det mikrobielle proteinet syntetiseres ved utgangen fra kroppen. Og likevel er de sparsomme harene, sammen med sine travle brødre - kaniner - ikke så unike på den del av abalone magen - beaverne forbereder også en proteinlunsj under sin egen hale. Men de er langt fra harer.

Å vite alt dette, er det liksom merkelig å oppleve informasjon om dyr som er avhengige av det menneskelige bordet. Her er en slik melding. "En skovfører bodde en voksen håndlaget hare, som sov sammen med jakthund, spiste med dem fra en bolle og så ble venner med en av de unge hundene hun likte ham og lignende. Haren selv behandlet henne ganske frekt. Han trommet ofte på hodet og ryggen med sine fremre poter. Denne haren hadde en mer særegenhet: han frivillig spiste kjøtt, og bare med mangel på det gikk videre til vegetabilsk mat. Han elsket spesielt kalvekjøtt, svinekjøtt og ulike typer pølser og bokstavelig talt danset og galloped for å få denne delikatessen. "

Harer begynte å besøke byens dumper, for å plukke opp i skogsparkene, som falt fra fuglmatere. Om vinteren i Moskva går harebanene gjennom snøen i Izmailovsky, Kuzminsky, Losinoostrovsky og andre storbyparker. Jeg skjedde å se hesten rushing mellom busser og trolleybusser på Petrozavodskaya street...

Det er vanskelig å bo i byen - selv katter knuse harer. Det blir enda vanskeligere hvis rever kommer til Moskva. I Vest-Europa har de allerede blitt borgere. Her er nyheter fra Brussel: I 1986 flyttet om lag 30 rev fra skogparker til et tett befolket sentrum. En rød mor forlot seks rever allerede i rørledningen.

Men gud med dem, med rever. La oss gå tilbake til hovedfeltet i samtalen vår.